top of page

Recent Posts

Archive

Tags

  • Дневник/ Ангелина Генова

Българка е финалист в световен конкурс за млади учени в областта на медицинското право

С

пециалистът по медицинско право адв. д-р Мария Петрова е сред петимата финалисти в най-престижния конкурс на световно ниво за млади учени в тази област. За пръв път от основаването на Световната асоциация по медицинско право през 1964 г., България ще има свой представител в лицето на адв. Петрова на световния конгрес, който асоциацията организира всяка година. Пред светила от целия свят тя ще трябва да защити труда си, посветен на медицинската еманципация и правата на децата за лечение в България.

Адв. Петрова е завършила "Хуманна медицина", "Право" и "Здравен мениджмънт" в София, основател е на първата кантора по медицинско право в България, била е здравен експерт в институцията на омбудсмана по времето на Константин Пенчев, лектор по медицинско право на Международния съюз на адвокатите, консултант на лечебни заведения и пациентски организации. От миналата година е изпълнителен директор на Европейския институт по медицинско право, здравен мениджмънт и обществено здраве.

Адв. Петрова ще представлява България на 23-ия Световен конгрес по медицинско право, който ще се проведе през юли 2017 г. в Баку. Това е най-големият научен форум по медицинско право в света, но понеже медицинското право тепърва прохожда в България, досега българин не е участвал в тези традиционни срещи на международно ниво, нито е бил номиниран в конкурса за млади учени (до 35 години).

bottom of page