top of page

Recent Posts

Archive

Tags

  • Mariya Petrova

Адв. Мария Петрова, специалист по медицинско право: НЗОК с ограничен ресурс, не може да издава напра

Защо ако представим положителен антигенен тест, не можем да получим направление за PCR тест от личния си лекар - това коментира пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.


НЗОК разполага с ограничен ресурс и не може да издава направление за PCR на всички, обясни Петрова. PCR и антигенните тестове обаче няма как да бъдат приравнени, те изследват различни неща, но безспорно, антигенните тестове могат да бъдат ползвани, категорична е адвокат Петрова.


При нас парадоксът идва от това, че във всяка една ситуация се изисква PCR тест, който да верифицира дали човекът е заразоносител. Един от най-големите проблеми е че е възможно да има фалшиво отрицателен тест и човекът да не може да бъде настанен в COVID звено, въпреки че е със симптоматика, обясни адвокатът.


Тя допълни, че продължава да получава сигнали за множество нередности в здравната система относно приема на пациентите. До мен достигат и сигнали, че особено в провинцията, все още има липса на защитни облекла, каза адвокат Петрова.


Comments


bottom of page