top of page

Recent Posts

Archive

Tags

  • БНТ

Адвокат д-р Мария Петрова с учaстие в кръгла маса на тема "Корупционни рискове при доставка и у

96 милиарда долара е пазарът с медицински изделия в Европа и това е показателно за лобистките интереси в сектора - според анализаторите в антикорупционния център. Заедно с огромните интереси те отчитат многобройна и противоречива нормативна уредба, без ясни правила, с усложнени процедури, липса на контрол и на пазарни механизми.

Елеонора Николова - директор на Център за противодействие на корупцията: Това е един пазар, който е оставен на саморегулация.

БНТ: Пазар, ако това е пазар?

Елеонора Николова: Не, това са по-скоро бизнес отношения. Всъщност това е един бизнес модел. Цените се определят по волята и на фармацевтичните не, ами на компаниите, които са производители на медицински изделия и на аптечното съсловие. И разбира се на лекарите.

В държавата не съществува и орган, който да регулира вноса на медицинските изделия, да каже на каква цена се продават, как се определя тя. Още повече - не е ясно как Здравната каса определя цената, която плаща за имплантите и дали тя е реална. Нито една институция не гарантира качеството им.

Елеонора Николова - директор на Център за противодействие на корупцията: Над 16 са контролните институции, както се казва много баби келяво дете, при толкова много институции ние нямаме практически никакъв контрол и надзор.

Адв. д-р Мария Петрова - Европейския институт по медицинско право: Никой не получава от пациентите, става въпрос информация за това какво МИ и какъв консуматив му бива предлаган и защо била избиран точно той, какви рискове крие. Няма медицински стандарти, няма по никакъв начин алгоритми и гадлайни защо определен лекар работи с определен консуматив, а не с този на друга фирма.

От здравното министерство обявиха засега само една стъпка за регулиране на цените в сектора.

Лидия Нейчева - зам.-министър на здравеопазването - Първата стъпка и най-бързата и най-лесната е това е създаването на електронна платформа или регулиране на цените на медицинските изделия както за лекарствата. Тук ще бъде малко по-трудно обаче, много повече на брой са, няма позитивен списък

Но електронната борса все още не действа. Тя е в тестови период и като начало ще започне да работи с онколекарства. Не е ясно кога ще се включат медицинските изделия. Но е ясно, че ще регулира цените, а не качеството им.

bottom of page