top of page

Recent Posts

Archive

Tags

  • Medical News

От Хипократ до „Медицинските оскари“


„Vanitas vanitatum et omnia vanitas“

Един статус в социалната мрежа по тема, която ми се стори на пръв поглед прозаична, отприщи вълна от коментари и реакции, което ме накара да се замисля. „Медицински оскар“ – що е тo или колко струва признанието на лекаря?

Знаете, ако си женен – можеш да се разведеш, ако си религиозен – можеш да бъдеш анатемосан, но ако си положил Хипократова клетва – не можеш да се отречеш. Оставаш лекар за цял живот!

Помня като днес деня, в който аз положих Хипократова клетва. Помня как колегите ми се шегуваха, че трябва да се „заключа“ пръстите, на всички беше ясно, че ще стана адвокат, въпреки това не го направих. Помня обаче и друго:“ Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство. Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.„

Идва ли славата на лекаря след като е преуспял в изкуството? Или идва с „Медицинския оскар“? А дали най-страшното за лекаря е той да тъне във вечна забрава?

Явно, ако съдим по цените, които някой е готов да плати за малко повече слава. След като получих „заявката за номинация“ реших, че едва ли има сериозен лекар, който да обърне внимание на събитие – панаир на суетата. Зачетох се и с изненада установих, че събитието не се провежда за пръв път.

Колко лесно можем да бъдем подведени, колко добри психолози са организаторите и как добре са таргетирали медиците, като хора имащи нужда от признание, търсещи внимание и добро отношение.

Вероятна причина за това са все по-често влошаващите се отношения между лекар и пациент, безпардонното на моменти отношение и липсата на онази дребна частица човешка благодарност към лечителите. И по стар природен закон тази празнина бива запълвана от „наградите“, „статуетките“, „грамотите“.

bottom of page