top of page

Recent Posts

Archive

Tags

  • БТВ новини

Край или рестарт на здравната реформа след решението на Конституционния съд? (ОБЗОР)


Становището на Конституционния съд, че разделянето на медицинската помощ на два пакета – основен и допълнителен, противоречи на основния закон, предизвика крайни реакции.

Мотивите на съда ще бъдат публикувани в четвъртък. Според източници на bTV те се простират на десетки страници.

Пред bTV конституционният съдия Румен Ненков коментира, че разделянето на заболяванията, които се лекуват с пари от Здравната каса, на допълнителен и основен пакет няма как да става чрез наредба. Това трябва да бъде записано в закон, в противен случай всеки следващ министър ще променя основния списък на заболяванията, които се лекуват с пари от НЗОК.

Според здравния министър Петър Москов от решението на КС не произлиза проблем нито за здравната система, нито за пациентите.

Ще се запознаем с мотивите на Конституционния съд и там, където текстовете не са достатъчно прецизни, ще ги променим и отново ще ги внесем, посочи министърът.

Според специалистите по медицинско право обаче здравната система в момента е в хаос.

„Нормативните промени в сферата на здравеопазването са изключително хаотични, изключително недомислени на моменти. Разбирам стремежа за реформа, но тя не може да се случва на всяка цена и да се погазват принципи конституционни и човешки“, каза адв. д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право.

В понеделник Надзорният съвет на Здравната каса ще реши как да разпредели парите до края на годината.

Решението на Конституционния съд не засяга прилагането на друга реформа – националната здравна карта. Но тя също е атакувана – във Върховния административен съд.

bottom of page