top of page

Recent Posts

Archive

Tags

  • dir.bg

Адвокат д-р Мария Петрова: ”Пентаксим” е безвредна, има нарушения при вноса

Има нарушение в процедурата, при която се разпространява у нас ваксината „Пентаксим“, дарена от Турция. Тя е безвредна, може да се използва, но не да се търгува

Това обясни в интервю за БНР адвокат Мария Петрова, която е специалист по медицинско право. "Факт е, че има едно нарушение, чисто административно – това е на начина, по който е внесена ваксината, но хиляди пъти и повече е повторено, че особено ваксината „Пентаксим“, е със същото съдържание, което е и съдържанието във Франция. По никакъв начин не е вредно за употреба. Не можем принципно да толерираме такива нарушения, но пред алтернативата да останем може би без ваксини…", обясни адвокатът. Вчера здравният министър д-р Петър Москов бе категоричен, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за да бъде използвана у нас и в ЕС. Затова тя няма да бъде спряна, въпреки становището на прокуратурата ваксините, внесени от Турция, да не бъдат допускани до употреба.

„Пентаксим”-ът, внесен от дарението на Турция, е произведен във фабриката в Лион. Той е същият, който е търгуван преди години, заяви Москов, като уточни, че дарените ваксини от Турция са само опаковани в южната ни съседка. "Не знам защо Министерство на здравеопазването е предпочело този начин, но безспорно административно нарушение на начина, по който тази ваксина е влязла в страната, има. Това е констатирано и от Изпълнителна агенция „Медицински одит“, в последствие в хода на проверката и от Върховна административна прокуратура. Но, пак казвам, това не пречи ваксината да бъде употребявана и не следва да се смята за опасна", категорична бе и адвокат Петрова. Тя подчерта, че за нарушението, което е извършено, следва санкция, но ваксините няма как да бъдат върнати, тъй като вече са раздадени на личните лекари. "Една част, до колкото разбрах, са вече използвани. Най-добър отговор може да даде Изпълнителна агенция по лекарствата. Те са органът, които може адекватно да вземе решение дали да продължат да бъдат прилагани под някакъв специален режим или да бъдат иззети и съхранявани до извършване на процедурите", допълни адвокатът. От Изпълнителната агенция по лекарствата вече съобщиха, че ваксината "Пентаксим" (доставена от Турция) е абсолютно изрядна. "Ваксината е с частично място на производствена операция в Турция и идентична по състав на освободената във Франция ваксина, съгласно лицензионен договор", посочва директорът на ИАЛ Асена Стоименова в официално писмо до прокуратурата.

bottom of page