Recent Posts

Archive

Tags

  • БНР

Адвокат Д-р Мария Петрова: Няма стандарти за водене на медицинската документация

Интервюто можете да чуете тук: http://bnr.bg/post/100564531/d-r-maria-petrova-nama-standarti-za-vodene-na-medicinskata-dokumentacia

Пропуски и преправяне на данни при скандалното раждане в Тетевен – това отчете проверката на медицинския одит. Д-р Мария Петрова, адвокат, заяви в предаването "Преди всички", че медицинската документация много често се манипулира, но у нас няма стандарт за воденето ѝ.

Не е ясно чие задължение е, при какви условия и какво се пише в нея. Много често тази документация се води с оглед отчетност пред Касата. Но първичната, най-важната функция на тази документация е да дава информация за състоянието на пациента. Това дълги години се пренебрегваше и от българския законодател. В делата за лекарските грешки експертите работят с тази документация.

За случая в Тетевен д- р Петрова е на мнение,че:

Няма как в една болница, в която няма екип, тя да върши работата си перфектно. Донякъде отговорност трябва да поеме и здравното министерство. В провинцията има болници, в които лекарите са изправени пред тежката дилема да се мъчат да си вършат работата и от друга страна, да нямат такава възможност, защото нямат апаратура, нямат специалист. Когато се случи нещо, пациентите трябва да изискат копията от медицинската документация.

Пропуски и преправяне на данни при скандалното раждане в Тетевен – това отчете проверката на медицинския одит. Д-р Мария Петрова, адвокат, заяви в предаването "Преди всички", че медицинската документация много често се манипулира, но у нас няма стандарт за воденето ѝ. Не е ясно чие задължение е, при какви условия и какво се пише в нея. Много често тази документация се води с оглед отчетност пред Касата. Но първичната, най-важната функция на тази документация е да дава информация за състоянието на пациента. Това дълги години се пренебрегваше и от българския законодател. В делата за лекарските грешки експертите работят с тази документация. За случая в Тетевен д- р Петрова е на мнение,че: Няма как в една болница, в която няма екип, тя да върши работата си перфектно. Донякъде отговорност трябва да поеме и здравното министерство. В провинцията има болници, в които лекарите са изправени пред тежката дилема да се мъчат да си вършат работата и от друга страна, да нямат такава възможност, защото нямат апаратура, нямат специалист. Когато се случи нещо, пациентите трябва да изискат копията от медицинската документация. Чуйте разговора от звуковия файл.