top of page

Recent Posts

Archive

Tags

  • БНР

Адвокат Д-р Мария Петрова: Няма стандарти за водене на медицинската документация

Интервюто можете да чуете тук: http://bnr.bg/post/100564531/d-r-maria-petrova-nama-standarti-za-vodene-na-medicinskata-dokumentacia

Пропуски и преправяне на данни при скандалното раждане в Тетевен – това отчете проверката на медицинския одит. Д-р Мария Петрова, адвокат, заяви в предаването "Преди всички", че медицинската документация много често се манипулира, но у нас няма стандарт за воденето ѝ.

Не е ясно чие задължение е, при какви условия и какво се пише в нея. Много често тази документация се води с оглед отчетност пред Касата. Но първичната, най-важната функция на тази документация е да дава информация за състоянието на пациента. Това дълги години се пренебрегваше и от българския законодател. В делата за лекарските грешки експертите работят с тази документация.

За случая в Тетевен д- р Петрова е на мнение,че:

Няма как в една болница, в която няма екип, тя да върши работата си перфектно. Донякъде отговорност трябва да поеме и здравното министерство. В провинцията има болници, в които лекарите са изправени пред тежката дилема да се мъчат да си вършат работата и от друга страна, да нямат такава възможност, защото нямат апаратура, нямат специалист. Когато се случи нещо, пациентите трябва да изискат копията от медицинската документация.

Пропуски и преправяне на данни при скандалното раждане в Тетевен – това отчете проверката на медицинския одит. Д-р Мария Петрова, адвокат, заяви в предаването "Преди всички", че медицинската документация много често се манипулира, но у нас няма стандарт за воденето ѝ. Не е ясно чие задължение е, при какви условия и какво се пише в нея. Много често тази документация се води с оглед отчетност пред Касата. Но първичната, най-важната функция на тази документация е да дава информация за състоянието на пациента. Това дълги години се пренебрегваше и от българския законодател. В делата за лекарските грешки експертите работят с тази документация. За случая в Тетевен д- р Петрова е на мнение,че: Няма как в една болница, в която няма екип, тя да върши работата си перфектно. Донякъде отговорност трябва да поеме и здравното министерство. В провинцията има болници, в които лекарите са изправени пред тежката дилема да се мъчат да си вършат работата и от друга страна, да нямат такава възможност, защото нямат апаратура, нямат специалист. Когато се случи нещо, пациентите трябва да изискат копията от медицинската документация. Чуйте разговора от звуковия файл.

bottom of page