Адвокат Д-р Мария Петрова: Няма стандарти за водене на медицинската документация

June 3, 2015

 

 Интервюто можете да чуете тук: http://bnr.bg/post/100564531/d-r-maria-petrova-nama-standarti-za-vodene-na-medicinskata-dokumentacia

 

Пропуски и преправяне на данни при скандалното раждане в Тетевен – това отчете проверката на медицинския одит. Д-р Мария Петрова, адвокат, заяви в предаването "Преди всички", че медицинската документация много често се манипулира, но у нас няма стандарт за воденето ѝ. 

Не е ясно чие задължение е, при какви условия и какво се пише в нея. Много често тази документация се води с оглед отчетност пред Касата. Но първичната, най-важната функция на тази документация е да дава информация за състоянието на пациента. Това дълги години се пренебрегваше и от българския законодател. В делата за лекарските грешки експертите работят с тази документация. 

За случая в Тетевен д- р Петрова е на мнение,че: 

Няма как в една болница, в която няма екип, тя да върши работата си перфектно. Донякъде отговорност трябва да поеме и здравното министерство. В провинцията има болници, в които лекарите са изправени пред тежката дилема да се мъчат да си вършат работата и от друга страна, да нямат такава възможност, защото нямат апаратура, нямат специалист. Когато се случи нещо, пациентите трябва да изискат копията от медицинската документация. 

 

Пропуски и преправяне на данни при скандалното раждане в Тетевен – това отчете проверката на медицинския одит. Д-р Мария Петрова, адвокат, заяви в предаването "Преди всички", че медицинската документация много често се манипулира, но у нас няма стандарт за воденето ѝ. Не е ясно чие задължение е, при какви условия и какво се пише в нея. Много често тази документация се води с оглед отчетност пред Касата. Но първичната, най-важната функция на тази документация е да дава информация за състоянието на пациента. Това дълги години се пренебрегваше и от българския законодател. В делата за лекарските грешки експертите работят с тази документация. За случая в Тетевен д- р Петрова е на мнение,че: Няма как в една болница, в която няма екип, тя да върши работата си перфектно. Донякъде отговорност трябва да поеме и здравното министерство. В провинцията има болници, в които лекарите са изправени пред тежката дилема да се мъчат да си вършат работата и от друга страна, да нямат такава възможност, защото нямат апаратура, нямат специалист. Когато се случи нещо, пациентите трябва да изискат копията от медицинската документация. Чуйте разговора от звуковия файл.

Please reload

Recent Posts

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

 

©2016 by Адвокат д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право.