top of page

Recent Posts

Archive

Tags

  • Правен свят

Наложително е да се въведе обучение по медицинско право

Наложително да се въведе обучение на юристи и медици в медицинското право в трите му вида - академично, практически курсове и специализации. Това е един от изводите, около който се обединиха участниците в двудневния семинар "Лекарската/медицинската грешка", организиран от Международния адвокатски съвет, Висшия и Софийския адвокатски съвет в събота и неделя в столичния хотел "Хилтън". Подготовката на семинара е отнела около шест месеца, в сътрудничество с юристи специалисти в материята от Израел, Франция и България, коментираха организаторите.

Участниците в семинара - представители на всички субекти в правоотношенията при предоставяне и ползване на медицински грижи,се обединиха около становището за необходимост от семинари и обучение по медицинско право за всяка от аудиториите с цел взаимодействие и подпомагане при осъществяване на медицинска помощ. В този смисъл адвокатите предложиха да обединят усилията си с медицинската общност и пациентски организации за създаване на ясни правила и регламенти, защитаващи правата както на пациентите, така и на лекарите.

Подбраният екип от български лектори - проф. Дарина Зиновиева, Олга Томова-Кацарова д-р по право, Иван Ранчев, д-р по право, Иван Георгиев, Силви Гаврилов, проф. Поля Голева, Мария Стефанова, Мануела Манолова- Атанасова, адв. д-р Мария Петрова, проф.Иван Русчев, проф.Йонко Кунчев, Людмил Рангелов, Цветозар Младенов, националният консултант по съдебна медицина доц. Петко Лисаев, проф. Петко Салчев направиха компетентен анализ на видовете отговорност, режима на лечебните заведения у нас, застрахователното право и обмениха опит с френските специалисти в медицинското право.

Цяла статия:http://legalworld.bg/37311.nalojitelno-e-da-se-vyvede-obuchenie-po-medicinsko-pravo.html

част от презентацията на адв. д-р Мария Петрова

bottom of page